Tips och inspiration för dig inom HR
Kunskapsbank (arkiv)
Här hittar du fler artiklar inom området Compensation & Benefits.
Lönekartläggning: Goda råd inför samverkan med facket
När det är dags för lönekartläggning ska arbetsgivaren samverka med arbetstagarna. Så här bidrar HR till en smidig samverkan med facket.
Hur gör man en lönekartläggning?
Få svar på alla dina frågor om lönekartläggning. Detta är en guide för HR som förklarar hur du praktiskt genomför en lönekartläggning.
Lönekartläggning: Värdering av likvärdiga arbeten
Vid en lönekartläggning ska ni kartlägga och analysera skillnader i lön mellan män och kvinnor som utför likvärdigt arbete. Men vad menas med likvärdigt arbete?
Dags för lönerevision – en checklista för HR
Lönerevision är en av de viktigaste processerna under året för HR. Här får du en checklista som hjälper dig och ditt HR-team att planera arbetet.
Chefens guide till lönesamtal – med stöd från HR
Många chefer tycker att lönesättning är svårt och känner viss osäkerhet inför lönesamtalen med sina medarbetare. Hur kan HR stödja cheferna i det arbetet?
Hur kan HR stötta cheferna vid lönerevision?
Här följer några tips om hur HR kan stötta cheferna inför och under lönerevisionen. Med tydlig information och rätt kompetens kommer ni långt.
Årshjul för HR – med fokus på Comp & Ben
Samla alla de viktigaste aktiviteterna i ett årshjul för HR. Det gör planering och kommunikation enklare både på HR-avdelningen och internt i hela företaget. Vi beskriver här ett exempel på årshjul som fokuserar på Comp & Ben-aktiviteterna.
Vad påverkar löneintervallet för en befattning?
Löneintervall är ett sätt att visa lägsta och högsta möjliga lön för olika befattningar inom organisationen. Detta är en guide för hur ni tar fram löneintervall.
Lönesättning i sju enkla steg
HR har en viktig roll att stötta chefer i samband med lönesättning. Denna artikel beskriver i sju steg de ansvarsområden som ligger på HR:s bord.
Lönekartläggning: Granska era riktlinjer och policydokument
En viktig del i en lönekartläggning, utöver kartläggning och analys av löneskillnader, är att gå igenom företagets riktlinjer om löner och andra anställningsvillkor.
Så utvärderar ni årets lönerevision
När årets lönerevision är avslutad är det bra att i närtid göra en utvärdering. Här är tips på frågor för att fånga framgångsfaktorer och utvecklingsområden.
Analysera resultatet av årets lönerevision
När cheferna är klara med sina förslag på löneökningar är det HR:s uppgift att kontrollera resultatet. Vi ger dig tips på relevanta analyser.
Process för lönerevision – 8 enkla steg
Lönerevisionen är en viktig process som kräver tydlig information och god samverkan mellan HR och chefer. Här får du ett exempel i åtta steg.
Ta hjälp av en lönematris i lönerevisionen
En lönematris hjälper lönesättande chef att bedöma hur stor löneökning respektive medarbetare ska få i lönerevisionen. I matrisen sammanförs prestationsnivå och relativt löneläge.
En tydlig lönestruktur underlättar lönesättningen
Hur gör man för att ta fram en bra lönestruktur? Vad är viktigt att tänka på i kommunikation till chefer och medarbetare? Här får du flera praktiska tips.
Benchmarking av löner – att tolka och använda marknadsdata
Hur betalar ni era anställda i jämförelse med marknaden? En viktig del i HR-arbetet är att ha koll på vad som är marknadsmässig ersättning för olika typer av befattningar.
Exceltips för HR – 2
Nu är tre nya Exceltips för HR publicerade i vår kunskapsbank. Vi går bland annat igenom en av de mest användbara funktionerna i Excel – formeln Om, och den kraftfulla funktionen Ersätt.
Exceltips för HR – 1
Nu är våra första videos med Exceltips för HR publicerade i kunskapsbanken. Vi börjar med ”the basics” och kommer fylla på med mer avancerande funktioner och formler längre fram.
Gör en djupare analys av data efter lönekartläggningen
I samband med lönekartläggning när all data finns tillgänglig är det ett utmärkt tillfälle för HR att undersöka fler aspekter av företagets lönesättning.
4 tips vid befattningsvärdering
Befattningsvärdering görs för att bedöma en befattnings tyngd, komplexitet och påverkan på verksamheten. Här är 4 tips som kan vara till hjälp om cheferna som involveras inte arbetat med befattningsvärdering tidigare.
Den tomma stolen ger vägledning vid befattningsvärdering
Befattningsvärdering handlar om att värdera olika arbetens tyngd. Resultatet ger en intern hierarkisk struktur och underlag för att kunna sätta rätt löner. Denna enkla modell hjälper cheferna på rätt spår i värderingen.
Utebliven bonus kräver tydlig kommunikation till de anställda
Visar bokslutet vikande finansiella siffror? Slår det negativt på ert bonusutfall? Då är kommunikationen till medarbetarna viktigare än någonsin för att bibehålla bonusprogrammets trovärdighet och medarbetarnas motivation.
Välj rätt metod för arbetsvärdering
Arbetsvärdering, eller befattningsvärdering som det också kallas, ger en bild av olika arbetens tyngd inom organisationen. Resultatet används bl.a. för jobbarkitektur och gruppering av likvärdiga arbeten vid lönekartläggning.
Checklista – design och implementering av bonusprogram
Bonus används som styrmedel, för att tydliggöra prioriteringar och motivera medarbetare och chefer att prestera bättre. Här är en checklista som hjälper dig med strategi, design och implementering av bonusprogram.
Olika former av belöningssystem
Många företag har någon form av belöningssystem för att attrahera och behålla nyckelpersoner, motivera de anställda att prestera bättre och jobba mot samma mål. Belöningssystem är ett komplement till den vanliga lönen.
Vilka förmåner rankar Millennials högst?
Företaget Benify frågade 250 studenter om vilka förmåner de önskar när de kommer ut på arbetsmarknaden och vad som är viktigt för dem vid val av arbetsplats. Det här är vad som hamnade högst upp på listan.