Hur kan HR stötta cheferna vid lönerevision?

För att den årliga lönerevisionen ska bli en smidig och lyckad process är det viktigt att cheferna känner sig trygga, både med hur lönerevisionen går till och med de beslut de fattar gällande lönejusteringar. Här följer några tips om hur HR kan stötta cheferna inför och under lönerevisionen.

1. Flytta fokus från lönerevisionen

Lönesättning blir enklare om det blir en del av vardagen. Hjälp cheferna att flytta fokus från lönerevisionen så att de kan börja jobba med lön och belöning löpande.

Föreslå att cheferna erbjuder återkommande avstämningar för att få en bättre bild av hur medarbetare presterar. Det kommer stärka deras säkerhet i prestationsbedömningen. Med kontinuerlig återkoppling under året är chansen större att medarbetaren upplever lönesättningen som rättvis. På samma sätt blir resultatet som förväntat, istället för en obehaglig nyhet i samband med lönerevisionen. 

HR har en viktig uppgift att hjälpa cheferna att se på belöning ur ett bredare perspektiv. Det ökar möjligheten att chefer väljer att belöna medarbetare på andra sätt, inte bara med lön.

2. Hjälp cheferna att vara tydliga

Lönesamtal kan vara utmanande, och för att hantera medarbetares reaktioner och förväntningar är det klokt att satsa på transparens. Här kan HR stötta cheferna att vara tydliga i dialogen med medarbetarna.

Försök att vara öppen kring hur förutsättningarna för en högre lön ser ut, hur företagets lönekriterier ser ut och vilka prestationer som ligger till grund för ny lön. 

Ett vanligt missnöje bland medarbetare är att chefer lägger löneansvaret på HR eller ledningen. Därför har HR en viktig roll att stötta cheferna i sin interna kommunikation. Cheferna ska ta ägarskap för lönerevisionen – i kommunikation och handling. 

3. Tydliga ramar för årets lönerevision

För att hjälpa cheferna bör HR vara tydliga med ramarna för årets lönerevision. Ni bör först och främst svara tydligt på frågorna:

  • Vad är budgeten för lönerevisionen?
  • Finns det en åtgärdsplan från senaste lönekartläggningen som behöver beaktas?
  • Finns det någon grupp medarbetare som är prioriterade i årets lönerevision? 

Om ni har en lönepolicy eller andra lokala riktlinjer, ska lönerevisionen givetvis också anpassas efter dessa. Kom ihåg att också vara tydlig med när lönerevisionen ska vara klar, så ni slipper stressa på slutet. 

4. Utbilda cheferna i frågor om lön

Lönesättande chefer behöver känna sig trygga med hur de genomför en lönerevision. Ta reda på hur kompetensen ser ut hos era chefer. 

Behöver ni ha en extra utbildning? Boka en utbildning som går igenom samtliga steg i lönerevisionen, vad som gäller enligt löneavtalet, rutiner för förhandlingar med facket, och grundläggande principer för lönesättning.

Hämta vår guide: Så kan HR prata med chefer om lönerevision

5. Användbara verktyg och modeller

Vill du öka förståelsen kring lönesättning bland era chefer? Börja med att förklara hur verksamhetens övergripande lönestruktur ser ut och hur företaget tänker kring lönespann. 

Om ni vill utmana cheferna att differentiera lönerna mer kan de behöva stöd för det. Modellen nedan för samman relativt löneläge med prestationsnivå.

Modellen ovan beskriver att: 

  • De som presterar bra och redan ligger högt i lön, bör få måttlig löneökning.
  • De som ligger lågt i lön och presterar bra bör ha hög löneökning.
  • De som presterar enligt förväntan bör få löneökning i linje med budget.
  • De som ligger lågt i lön och underpresterar, bör få begränsad eller ingen löneökning alls. Enda undantaget är om inte kollektivavtalet anger minsta möjliga löneökning. För dessa medarbetare behövs istället en utvecklingsplan som gör det möjligt för dem att prestera bättre framåt.

6. Ta fram en checklista för lönesamtal

HR kan ta fram en checklista åt cheferna för struktur och stöd i lönesamtalet. Det ökar kvaliteten i samtalet och chansen att samtalet sker utifrån samma utgångspunkter för samtliga medarbetare, oavsett vem som är lönesättande chef. Genom att följa samma struktur i hela företaget ökar kvaliteten i lönesättningen som helhet. 

Läs också: Så utvärderar ni årets lönerevision

7. Skapa rum för dialog om löner

HR kan ytterligare stötta organisationens chefer genom att skapa rum för dialog om löner – chefer emellan. Det kan ni till exempel göra i form av: 

  • Utbildning om lön för cheferna.
  • Intern workshop med lönesättande chefer där HR agerar samtalsfacilitator och sakkunnig. 
  • Återkommande samtal om lön när lönesättande chefer ändå samlas. 

Genom att uppmuntra och ge plats för chefer att prata om tolkning av lönekriterier, bedömning av medarbetarnas prestation och tankar kring löneökning ökar förutsättningarna för ett samstämmigt agerande bland cheferna.

8. Tydliga förväntningar från alla håll

En lönerevision bygger lätt upp förväntningar från olika håll i organisationen. Cheferna har sina förhoppningar på organisationen, medarbetarna hoppas att chefen levererar och chefen vill till varje pris leva upp till sin egen målbild. 

För att lugna situationen kan HR tydliggöra olika parters förväntningar. Dels genom att de bör läggas på en rimlig nivå, och även genom att arbeta med långsiktiga strategier för löneutveckling inom organisationen. 

Kommunikation är nyckeln för ett lyckat arbete!

📍

Lär dig mer om HR:s viktiga roll i lönerevisionen

Vår digitala utbildning ”Lönerevision ur ett HR-perspektiv” ger dig rätt kompetens för att stötta cheferna under processen och kvalitetssäkra arbetet.

Efter utbildningen har du:

  • konkreta exempel på förberedelser som förenklar lönerevisionen,
  • ökad kunskap om hur du stöttar cheferna i arbetet,
  • ökad förståelse för de analyser som HR behöver göra inför, under och efter lönerevisionen.

Läs mer om utbildningen →

 

Kunskap, tips och nyheter direkt till din inkorg!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

 

Fyra frågor om bonusprogram

Fyra frågor om bonusprogram

För att motivera sina anställda och uppmuntra goda prestationer kan företag använda sig av bonusprogram. I denna artikel svarar Mattias Klefbäck, grundare av RewardSmarter, på några vanliga frågor om bonus.

Så fungerar executive remuneration

Så fungerar executive remuneration

Många företag erbjuder ledande befattningshavare särskilda ersättningspaket. Genom ett balanserat erbjudande, med både kortsiktiga och långsiktiga incitament, förstärker företaget önskvärda beteenden hos ledningen.