Lönekartläggning: Värdering av likvärdiga arbeten

Vilka medarbetare utför likvärdigt arbete? Det är en fråga som arbetsgivare måste svara på i samband med årets lönekartläggning. Denna artikel beskriver hur HR kan arbeta med kartläggning och analys av likvärdiga arbeten.

En lönekartläggning visar om medarbetare får lika lön för likvärdigt arbete, eller om det förekommer löneskillnader som inte kan förklaras utifrån sakliga skäl. Hur vet vi vilka arbeten som är likvärdiga? Vilka faktorer är det som ska jämföras?

Låt oss börja med att reda ut begreppen: arbetstagare som utför samma eller nästan samma arbetsuppgifter har lika arbete. För att bedöma om två arbeten är likvärdiga, krävs en sammantagen bedömning av de krav som ställs i arbetet.

Vad säger lagen om likvärdigt arbete?

3 kap, 10 § Diskrimineringslagen

Ett arbete är att betrakta som likvärdigt med ett annat arbete om det utifrån en sammantagen bedömning av de krav arbetet ställer samt dess natur kan anses ha lika värde som det andra arbetet. Bedömningen av de krav arbetet ställer skall göras med beaktande av kriterier såsom kunskap och färdigheter, ansvar och ansträngning. Vid bedömningen av arbetets natur skall särskilt arbetsförhållandena beaktas.

Arbetsvärdering – att värdera likvärdiga arbeten

Att värdera de krav som ställs i ett arbete för att få fram en intern hierarkisk struktur kallas även för arbetsvärdering. Med ett arbetsvärderingssystem kan ni värdera olika roller samtidigt som ni minimerar risken för subjektiva bedömningar. Arbetsvärderingen ska utföras enligt de kriterier som finns beskrivna i 3 kap, 10 § Diskrimineringslagen.

Arbetsvärderingen kan göras med hjälp av poäng eller nivåer. En nivåbaserad metod ger en enklare indelning, medan ett poängbaserat system passar bättre för lönekartläggning. 

Varje befattning ska värderas utifrån fyra bedömningsgrunder: kunskap och färdigheter, ansträngning, ansvar och arbetsförhållanden.

a) Kunskap & Färdigheter

Ett arbete kräver olika kunskap och förmågor, vilket arbetstagaren får genom utbildning och praktisk erfarenhet. För vissa yrken är praktiskt erfarenhet viktigare än en teoretisk utbildning. Likaså kräver många jobb en god analytisk förmåga och omdöme att agera snabbt när det behövs. Andra viktiga arbetserfarenheter kan handla om kommunikation, samordningsförmåga och simultankapacitet.

b) Ansträngning

Olika arbeten kräver olika former av ansträngningar för att arbetet ska bli gjort. Vissa yrken har hög psykisk anspänning. Det handlar både om koncentration, men också uppgifter som kräver fokuserad syn eller hörsel. Snabba förändringar i arbetsmiljön räknas också som en psykisk anspänning, till exempel att snabbt kunna lära sig nya tekniska system för att utföra en arbetsuppgift.

Andra yrken är fysiskt ansträngande, då man i hög grad behöver använda sin kropp för att utföra arbetsuppgifterna. Det kan också vara en roll som kräver stillasittande under långa perioder eller många små lyft, beteenden som på lång sikt påverkar kroppen.

c) Ansvar

Kräver arbetets uppgiften en hög grad av självständigt beslutsfattande för att det ska bli gjort? Då är det en roll som kräver mycket ansvar.

Det kan handla om ansvar för att andra arbetstagare utför vissa uppgifter, eller ekonomiskt ansvar i form av en budget. Befattningar som tar ansvar när till exempel en arbetsledare är frånvarande har större ansvar än övriga arbetstagare.

Mängden information som personen har åtkomst till kan också påverka ansvarsnivån för befattningen. Roller som har åtkomst till känsliga system eller data får ofta högre poäng på ansvar.

d) Arbetsförhållanden

Externa arbetsförhållande påverkar i högsta grad hur svårt ett arbete är att utföra. Låga temperaturer, arbete under jord, obekväma arbetstider och hög volym är bara några exempel på arbetsförhållanden som försvårar arbetet. Andra exempel på faktorer som faller under arbetsförhållanden är krav på simultankapacitet eller hög grad av stress under arbetet.

Använd ett poängsystem för att vikta olika arbeten

Ni kan använda ett poängsystem för att vikta olika arbeten mot varandra. Då får ni underlag för att kunna bedöma om arbeten, som är olika till sin natur, är likvärdiga utifrån kraven för respektive arbete.

Vikta olika bedömningsgrunder mot varandra för att undersöka om vilka kriterier som har högre vikt och därmed motsvarar fler poäng. Resultatet ger en sammantagen bedömning av olika faktorer och synliggör vilka arbeten inom organisationen som är likvärdiga. Två arbeten behöver inte ha samma poäng på samma faktorer för att de ska betraktas som likvärdiga.

Viktningen kan se väldigt olika ut beroende på inriktning och mål med verksamheten. Om ni redan använder ett arbetsvärderingssystem har ni redan en delvis eller helt färdig indelning.

Om ni i samband med lönekartläggningen upptäcker att något arbete har värderats fel gör ni en översyn av hur arbetet har värderats. Ni bör upprepa processen tills resultatet är rimligt. Att revidera arbetet är inget ovanligt, men ni ska undvika att justera arbetsvärderingen efter att ni har börjat analysera löneskillnaderna.

Analys: Finns det oförklarade löneskillnader mellan likvärdiga arbeten?

Likvärdiga arbeten måste inte ha samma lön, men eventuella löneskillnader ska kunna motiveras utifrån sakliga faktorer. Resultatet ska analyseras på gruppnivå. I samband med analysen bör ni ställa följande frågor:

  1. Finns det löneskillnader mellan ett kvinnodominerat arbete och ett likvärdigt icke kvinnodominerat arbete?
  2. Finns det kvinnodominerade arbeten som har lägre lön än icke kvinnodominerade arbeten med lägre krav?
  3. Är resultatet av analysen rimligt?
  4. Är det något arbete som sticker ut i analysen?

Om svaret på någon av frågorna är “ja”, behöver ni undersöka om det finns en saklig grund till de löneskillnader ni upptäcker. Sakliga grunder för löneskillnad kan vara allt från prestation och erfarenhet, till marknadslöner eller historisk lön inom företaget.

Om ni inte hittar en saklig grund för de löneskillnader som finns, ska det åtgärdas genom lönejusteringar. Åtgärden ska genomföras så snart som möjligt och senast inom tre år.

📍 Lär dig mer om lönekartläggning

Vår utbildning ”Lönekartläggning i praktiken” ger dig god insikt i hur du gör en lönekartläggning, från förberedelser till dokumentation.

 Läs mer om utbildningen →

 

Kunskap, tips och nyheter direkt till din inkorg!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

 

Så bygger ni en jobbarkitektur

Så bygger ni en jobbarkitektur

Är det dags att bygga en jobbarkitektur? Frågan har seglat upp på många företags agenda i samband med lönetransparensdirektivet. I den här artikeln förklarar vi hur ni kommer igång.