“Nätverket är som en bred utbildning” – Mattias Klefbäck och Gärmund Sandberg bjuder in till Comp & Ben-nätverk

Nu går Mattias Klefbäck, grundare av RewardSmarter, samman med nätverksexperten Gärmund Sandberg för att utbilda HR om frågor som rör ersättningsfrågor och förmåner.

Vi tar ett snack med Mattias och Gärmund som berättar om bakgrunden till att de nu startar ett nätverk. Tillsammans har de över 60 års erfarenhet av arbete inom Compensation & Benefits. Den kunskapen vill de nu dela med andra HR-specialister och HR-chefer.

– Jag har sett så många olika lösningar i olika branscher och organisationsstrukturer, berättar Mattias. Det är den bredden du får i nätverket, även om du har jobbat länge på samma ställe eller i ett mindre företag.

Efter många års arbete som konsult, i allt från mindre företag till arbete i internationella koncerner, har Mattias själv sett många olika lösningar och exempel på hur företag praktiskt löser olika Comp & Ben-frågor. Nu går han samman med Gärmund Sandberg som har jobbat med dessa frågor sedan 80-talet. I rollen som nätverksledare får han samla sina kunskaper för att dela dem med fler:

– Compensation & Benefits är ett relativt nytt område för HR, förklarar Gärmund. Inget universitet eller HR-utbildning har kurser om det här, vilket gör att alla som arbetar med det är autodidakter. Därför har nätverket fokus på utbildning och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna.

Nätverket utbildar HR i Comp & Ben

De är två experter med breda konsultbakgrunder som har sett det mesta. Varje möte startar med en utbildande del som övergår i en diskussion kring praktiska erfarenheter. Det är Mattias och Gärmund som förbereder utbildningarna, ibland i samarbete med andra områdesexperter. Under året kommer nätverket diskutera aktuella områden som lönetransparens, performance management och löneglidning.

– Många Comp & Ben-specialister sitter själva på sitt företag med dessa frågor, säger Mattias. Du ska kunna allt om bilar, pension, löner och bonus. Det är ett brett område och därför är det perfekt att vara med i ett nätverk där du får dela dina utmaningar och erfarenheter med andra.

Nätverket har två grupper; en grupp som träffas i Stockholm och en som bara ses digitalt. Mötena hålls av Gärmund Sandberg, som är en van nätverksledare på området. Hans signum är att bygga tillit i gruppen så att alla deltar i samtalet.

– Jag har varit med Gärmund Sandberg på många workshops och annat genom åren och han är helt outstanding på inkludering och att bygga ett tryggt klimat, säger Mattias.

Ett kunskapsintensivt nätverk – med nära till skratt

Efter många års arbete i allt från praktiskt lönearbete, fackliga förhandlingar, ersättningskommittéer och styrelser, har Gärmund Sandberg utvecklat ett system för hur man bygger kompetens. För vissa områden kan han ta in en extern expert som utbildare, följt av diskussion och reflektion. På frågan om varför man ska välja att delta i just detta Comp & Ben-nätverk, svarar han med ett varmt leende:

– Du får bredden av kunskap och praktiska exempel från andra verksamheter. Inkludering är väldigt viktigt. Alla måste få komma till tals. När någon öppnar upp om ett problem så stannar diskussionen i gruppen.

Han berättar att nätverket bygger på en dialog mellan deltagarna som också får ett nätverk utanför mötena. Tanken är att deltagarna ska bygga relationer som gör att de även ska kunna höra av sig till varandra för stöd och hjälp. Framför allt vill Gärmund att nätverket ska vara en plats som ger energi, där lärandet sker i en positiv miljö.

– För mig är det viktigt att det är en trivsam stämning och nära till skratt, säger Gärmund och tillägger: Det ska alltid kännas bättre när du går därifrån än när du kom dit!

 

Kompetensutveckling för dig som arbetar med Comp & Ben

Som deltagare i nätverket ökar du snabbt din kompetens inom Comp & Ben genom utbildning och erfarenhetsutbyte med andra.

Läs mer om nätverket →

 

Kunskap, tips och nyheter direkt till din inkorg!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

 

Så bygger ni en jobbarkitektur

Så bygger ni en jobbarkitektur

Är det dags att bygga en jobbarkitektur? Frågan har seglat upp på många företags agenda i samband med lönetransparensdirektivet. I den här artikeln förklarar vi hur ni kommer igång.