Rätt lön vid rekrytering

Rätt lön är en viktig faktor för att kunna attrahera medarbetare vid en rekrytering. Med en väl underbyggd lönestruktur är det tydligt vad företaget betraktar som rimliga löner för olika befattningar. Det gör det lättare för cheferna att erbjuda rätt lön till kandidaten.

Tydliga interna riktlinjer gör även HR:s arbete enklare, eftersom HR ofta ger stöd och råd till chefer i samband med lönesättning. Eftersom lönenivån påverkas av befattningens ansvarsområde, svårighetsgrad och marknadsvärde, bidrar lönestrukturen också med goda argument för samtal om lön vid rekrytering.

Denna artikel beskriver hur företag tar reda på vad som är rätt lön för medarbetare i samband med rekrytering till nya och befintliga roller. 

En lönestruktur som hjälper er att sätta rätt lön

Lönestrukturen är viktig för att HR och chefer ska veta vilken lön som är rimlig för olika befattningar. Genom att ta fram en lönestruktur får organisationen en gemensam grund att stå på. Dessutom är den ett stöd för chefer i samband med rekryteringar och lönesamtal. 

När ni tar fram en lönestruktur behöver ni först värdera olika befattningar i företaget. Utifrån värderingen (befattningens tyngd i organisationen) kan ni sedan, om ni vill,  gruppera ihop flera befattningar i större grupper. 

Några exempel på faktorer som bör påverka lönen är arbetets ansvar, komplexitet och befogenheter. Medarbetare som kan påverka sin lön på ett likvärdigt sätt och har samma arbetsmarknad kan tillhöra samma grupp. 

Föreslå rätt lön i löneintervallet

När grupperingen är gjord är det dags att bestämma lämpliga löneintervall, ett så kallat lönespann. För att ta fram ett lämpligt intervall bör ni utvärdera ännu ett antal faktorer, såsom: 

  • marknadslöner för olika tjänster,
  • företagets befintliga löner,
  • företagets nuvarande ekonomi.

Förutom ovan punkter behöver ni också stämma av med företagets interna lönepolicy för att hamna rätt.

Löneintervallet för det aktuella arbetet visar vad som är en rimlig lön. Ofta ligger intervallet på 80-120 procent jämfört med medianlönen på marknaden för befattningen. Faktorer som kompetens och erfarenhet avgör var i intervallet som medarbetarens lön hamnar.

Rätt lön ligger i nedre delen av löneintervallet

Vid en nyanställning hamnar lönen ofta i den nedre delen av löneintervallet. Det beror på att medarbetaren förväntas utvecklas i rollen, lära sig era interna rutiner och system, samt utveckla erfarenhet för rollens funktion i företaget. Det är kutym att man ger medarbetaren tid att lära sig det, innan man räknar med att personen fullt ut presterar på en nivå som är i linje med förväntningarna för rollen. 

Rätt lön ligger nära medianlönen

Om personen – vid tillfället för rekryteringen – redan har erfarenhet och kunskap att utföra arbetet i nivå med förväntningarna, ligger rätt lönenivå istället någonstans i mitten av lönespannet. 

Rätt lön ligger i övre delen av löneintervallet

Det är ovanligt att företag vid en nyrekrytering erbjuder lönenivåer i den övre delen av löneintervallet, men det finns undantag. Det kan till exempel bero på att medarbetaren har unika färdigheter som är mycket eftertraktade. 

Om man rekryterar till den övre delen av lönespannet kan det begränsa framtida löneutveckling, vilket skulle kunna påverka medarbetarens motivation. Då behöver ni istället se på möjligheter till karriärutveckling, eller nya roller inom företaget, för att medarbetaren ska ha möjlighet att höja sin lön. 

 

Marknadslönen påverkar lönenivå vid rekrytering

Att sätta rätt lön vid rekrytering är inte helt enkelt. En viktig faktor att ta hänsyn till är marknadslönen för befattningen. Låt oss för enkelhetens skull säga att ni ska rekrytera en ekonomiassistent till ett konsultbolag inom IT. 

Då behöver ni beakta både marknadslönen för ekonomiassistenter, samt hur lönerna för den gruppen ser ut för den specifika branschen. Extern lönedata hjälper er att göra en benchmarking av löner, det vill säga att jämföra vad liknande befattningar på liknande företag har för lön. 

För roller där det är svårt att hitta kandidater kan information om marknadslönen vara avgörande för att lyckas rekrytera rätt kompetens. 

 

Lönesättning vid nya roller

Att rekrytera en medarbetare till en helt ny roll i företaget är ofta det svåraste. Då har ni ingen intern data att jämföra med, utan måste förlita er på extern lönedata, samt ta hänsyn till företagets generella löneläge. 

Läs också: Lönesättning – en guide för HR 

 

Lönesättning när medarbetare söker en ny roll inom företaget

En medarbetare som söker en ny roll inom företaget hamnar sällan på ett helt annorlunda lönenivå jämfört med en nyrekrytering. Med det sagt, så kan det ju finnas andra fördelar med att göra en intern rekrytering. 

För att sätta rätt lön när en medarbetare byter befattning så gäller samma regler som vid en extern rekrytering. Samtidigt har ni större möjlighet att utgå från medarbetarens nuvarande lön för att ge ett relevant erbjudande. 

När förflyttningen är från en position som medarbetare till att ha en chefsposition är det naturligt att lönen ökar. Om medarbetaren däremot byter roll horisontellt inom bolaget behöver ni också ta hänsyn till andra medarbetares löneläge på den avdelningen samt aktuell marknadslön. 

Även om en medarbetare söker en intern roll som kräver lägre kompetens är det relativt ovanligt att man sänker lönen. Däremot kan löneökningar i samband med lönerevision bli begränsade under en viss tid.

 

Därför är rätt lön viktigt i samband med en rekrytering

Lönesättning är den uppgift som många chefer tycker är absolut svårast. Här har HR en viktig roll att stötta och guida lönesättande chefer. Eftersom de flesta företag använder individuell lönesättning som motivationsfaktor för att attrahera och behålla medarbetare, tjänar ni på att ta fram processer som underlättar arbetet. 

Förutom att sätta rätt lön, kan företaget också använda andra incitament till kandidaten. Exempel på det är extra semester, bonusprogram eller andra former av förmåner

Det är dyrt att rekrytera nya medarbetare. Därför är rätt lön från början, med möjlighet att påverka lönen över tid, en mycket viktig faktor för att anställa medarbetare som också stannar i företaget. 

📍 Lär dig mer om lönesättning

Vår utbildning ”Lönesättning för HR” ger dig rätt kompetens för att kunna stötta chefer och organisationen i frågor om lönesättning.

 Läs mer om utbildningen →

 

Kunskap, tips och nyheter direkt till din inkorg!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev →

 

Fyra frågor om bonusprogram

Fyra frågor om bonusprogram

För att motivera sina anställda och uppmuntra goda prestationer kan företag använda sig av bonusprogram. I denna artikel svarar Mattias Klefbäck, grundare av RewardSmarter, på några vanliga frågor om bonus.

Så fungerar executive remuneration

Så fungerar executive remuneration

Många företag erbjuder ledande befattningshavare särskilda ersättningspaket. Genom ett balanserat erbjudande, med både kortsiktiga och långsiktiga incitament, förstärker företaget önskvärda beteenden hos ledningen.